صفحه اصلی
پیامک عاشقانه
قبل از ازدواج
مسائل جنسی
مسائل زناشویی
سایر مطالب
ارسال پیام
۱۱ اصل كه بايد در خواستگاری رعايت كنید
شب خواستگاري كم از صبح پادشاهي نيست! خواستگاري نقطه مهمترين تغيير در مسير زندگي است؛ مسيري كه مي تواند همراه خوشبختي باشد يا نباشد. معلوم است كه نمي توان انتظار داشت دو طرف در اين شب به شناختي دقيق و كافي از هم برسند ولي به هر حال بعضي اطلاعات را بايد همان شب به دست آورد. گاهي اشتباه هاي ناخواسته در شب خواستگاري مي تواند سرنوشت دختر و پسري را تغيير دهد. توصيه هاي كارشناسان ما را در مورد سوال هايي كه بايد بپرسيد يا نپرسيد، رفتارهايي كه بايد انجام دهيد يا ندهيد و حرف هايي كه بايد بزنيد يا نزنيد بخوانيد.
قبل از خواستگاري تكليف تان را با اين ۶ موضوع روشن كنيد
پيش شرط هاي مذاكره
ازدواج به پيش شرط هايي نياز دارد. هر دو طرف و خانواده هاي آنها بايد معيارهاي مشتركي داشته باشند. آنها بايد در زمينه هاي مختلف با يكديگر در يك سطح قرار گيرند. به قول معروف براي هم متناسب باشند و هم شأن يكديگر تلقي شوند. به اين منظور دختر و پسر و خانواده هاي آنها بايد از همان ابتداي آشنايي و شايد حتي در شب خواستگاري به نكته هايي توجه كنند و سوال هايي را از هم بپرسند. به گفته خانم دكتر خدابخشي كولايي، رواشناس. در اين ميان شش پيش شرط و معيار مهمتر از ديگر موارد است. البته ميزان اهميت آنها يكسان است و شماره گذاري آنها به معناي اولويت بندي نيست.
۱. شباهت اقتصادي و فرهنگي
هر دو خانواده بايد از نظر اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي در يك رده باشند؛ براي مثال طبقه آنها از نظر اقتصادي متوسط محسوب شود. اگر تفاوت فاحشي بي دو خانواده وجود داشته باشد، حتي اگر عضو يك خانواده يا يك قوم باشند، بهتر است با هم ازدواج نكنند. در اين راستا پرسش ها و نكته هاي متداولي وجود دارند كه دو خانواده مي توانند از يكديگر بپرسند يا به آنها توجه كنند؛ براي مثال شغل پدر و حدود درآمد او، شغل پسر و درآمد احتمالي او، محل قرار گرفتن خانه دو طرف، وضعيت ظاهري خانه دختري و... همچنين يكي از راه هايي كه در تشخيص تناسب فرهنگي دو خانواده به دختر و پسر كمك مي كند اين است كه به نوع رابطه اعضاي خانواده طرف مقابل با يكديگر و نوع واكنش هاي آنها در برابر مسائل مختلف دقت كنند.
۲. زيبايي ظاهري
توصيه مي شود دختر و پسر از نظر ظاهري تا حدودي در يك سطح باشند؛ به اين معنا كه يكي از آنها خيلي زيبا و ديگري زشت يا يكي خيلي چاق و درشت هيكل و ديگري ضعيف و كوچك نباشد. البته مهم اين است كه دو طرف همديگر را بپسندند و نظر ديگران در اين ميان مطرح نيست. گاهي دختر و پسر از نظظر ظاهري با هم تفاوتي دارند كه در عرف چندان پسنديده نيست؛ براي مثال قد دختر از قد پسر بلندتر است. در اين شرايط هم خواست و تمايل دو طرف مهم است. دختر و پسر در مورد بحث مقبوليت ظاهري، بايد به يك نكته توجه كنند؛ در شش ماه تا حداكثر يك سال نخست ازدواج فعاليت هورمون هاي جنسي باعث جذابيت طرف مقابل مي شود ولي با گذشت زمان فعاليت اين هورمون ها كاهش مي يابد و زن و شوهر بايد در زمينه هاي ديگر براي هم جذابيت داشته باشند. در اين شرايط جاذبه ظاهري اهميت بيشتري پيدا مي كند.
۳. سلامت و بلوغ عاطفي
دختر و پسر بايد به بلوغ رواني و پختگي عاطفي رسيده باشند. آنها بايد از نظر رواني براي ازدواج آماده باشند. در اين صورت دعوا، درگيري و قهر كمتري بين همسران رخ مي دهد. در صورت بروز اختلاف نظر نيز با يكديگر گفتگو مي كنند. يكي از مواردي كه مي تواند از درگيري بي دليل بين همسران جلوگيري كند اين است كه از حساسيت هاي همديگر آگاه باشند؛ براي مثال دختر و پسر مي توانند از يكديگر بپرسند: «چقدر براي تو مهم است روزهاي خاص مانند تولد و سالگرد ازدواج را به ياد داشته باشم؟»، «اگر زماني يادم نبود يا دير به يادش افتادم خيلي ناراحتي مي شوي؟ عكس العمل تو چه خواهد بود؟» آنها مي توانند از همديگر درباره حساسيت ها و علاقه ها (مواردي كه آنها را خوشحال يا عصباني مي كند)، ميزان روابط اجتماعي، نوع رابطه با خانواده، علاقه به رفت و آمد با دوستان و اقوام و مواردي از اين دست بپرسند. دو طرف بايد از نظر رواني و عاطفي سالم باشند؛ البته در جلسات نخست نمي توان در اين مورد مطمئن شد و شناخت كاملي از طرف مقابل به دست آورد. با اين وجود دختر و پسر مي توانند از همديگر در مورد سلامتي هم سوال كنند.
۴. تشابه ارزش هاي اخلاقي و مذهبي
ارزش هاي اخلاقي و مذهبي دختر و پسري كه مي خواهند ازدواج كنند بايد مشابه باشد. هر دوي آنها بايد به ارزش هايي مانند راستگويي يا ظلم نكردن به ديگران، به يك اندازه اعتقاد داشته باشند. چهارچوب اعتقادي و ايدئولوژيك آنها نيز بايد مشابه باشد در اين راستا دختر و پسر مي توانند از يكديگر مثلاً درباره نوع پوشش خانم بپرسند، خانم تمايل دارد چه پوششي داشته باشد و آقا به چه پوششي اعتقاد دارد. چنين مسائلي بايد از همان ابتداي آشنايي مشخص شود. افراد زيادي هستند كه پيش از ازدواج درباره اعتقادات و حساسيت هاي اين چنيني با هم گفتگو نكرده اند و با خود گفته اند: «بعد از ازدواج اصلاح مي كنم» يا «او را تغيير مي دهم». ولي بعد از ازدواج قرار نيست هيچ يك از دو طرف تغيير كند. دختر و پسر هر انتظاري كه از يكديگر دارند بايد قبل از ازدواج با هم در ميان بگذارند.
۵. اشتغال خانم
در صورتي كه دختر تصميم دارد پس از ازدواج به كار و اشتغال خود ادامه دهد، بايد از همان ابتدا در اين مورد با آقاي خواستگار صحبت كند. پسر هم بايد نظر خود را در اين مورد با صداقت و دقيق بيان كند؛ آيا به طور كلي با كار كردن زن مخالف است و ترجيح مي دهد همسر آينده اش خانه دار باشد؟ آيا با كار كردن او در بعضي محيط هاي كاري يا به صورت پاره وقت موافق است؟ يا به طور كلي با اشتغال همسرش مشكلي ندارد.
۶. تناسب سطح تحصيلي
سطح تحصيلي دختر و پسر بايد تناسب داشته باشد. اگر فاصله بين مدرك تحصيلي آنها زياد باشد احتمال اينكه دچار مشكل شوند و همديگر را درك نكنند، وجود دارد. ضمن اينكه اگر سطح تحصيلات دختر بالاتر باشد، ممكن است مرد احساس حقارت كند.
نكته: دختر و پسر بهتر است اختلاف سني فاحشي نداشته باشند. مناسبترين حالت اين است كه پسر بين پنج تا هشت سال از دختر بزرگتر باشد. البته بيان اين نكته به اين معنا نيست كه حتماً بايد چنين شرايطي وجود داشته باشد. در صورتي كه دو نفر با هم توافق داشته باشند اين اختلاف مي تواند كمتر باشد يا حتي دختر از پسر بزرگتر باشد.
۱۱ اصل كه بايد خانواده ها در مراسم خواستگاري رعايت كنند
مذاكره خوب يعني اين!
در شب خواستگاري، دختر و پسر و خانواده هاي آنها بايد نكته هايي را رعايت كنند. بعضي رفتارها در اين شب شايسته و ضروري هستند و بعضي ديگر ناشايست. بعضي رفتارها به شكل گيري يك رابطه خوب كمكي نمي كنند و حتي ممكن است آسيب زا باشند. ۱۱ مورد زير توصيه هاي دكتر پرويز رزاقي در اين مورد است.
۱. هنگامي كه مراسم خواستگاري برگزار مي شود خانواده دو طرف بايد به همديگر احترام بگذارند؛ حتي اگر درباره ازدواج رضايت قلبي نداشته باشند. خانواده دختر وقتي اجازه ورود به خانواده داماد داده يعني پذيرش اوليه را داشته است؛ بنابراين بايد با آغوش باز از آنها استقبال كند. اگر رضايت قلبي ندارد يا نبايد اجازه خواستگاري دهد يا حداقل در ظاهر احترام آنها را نگه دارد. از بيان واژه ها يا انجام رفتارهاي طعنه آميز خودداري كند. اخم و بدرفتاري نكند. خانواده داماد هم وقتي پاي خود را به خانه دختر گذاشت يعني پذيرش اوليه را داشته است. در صورتي كه با اصرار پسر خود آمده و راضي نيست نبايد در رفتار خود ناراحتي را نشان دهد و رفتاري بروز ندهد كه ميزبان آن را بي احترامي بداند.
۲. هر دو طرف بايد شأن و نظم مراسم را رعايت كنند. خواستگاري يك مراسم رسمي است؛ در نظر گرفتن اين نكته اهميت زيادي دارد؛ براي مثال داماد بايد لباس رسمي بپوشد. پوشيدن لباس اسپورت، هم ممكن است روي نظر خانواده دختر اثر منفي بگذارد و هم در آينده دردسرساز شود. از بين مراجعان خود مواردي را به ياد دارم كه خانم گلايه مي كرد: «همسرم با يك تي شرت به خواستگاري من آمده بود.» اين مسئله به ظاهر كوچك بعد از بروز اختلاف نظرها و درگيري هاي زناشويي براي خانم مهم شده بود.
۳. بهتر است هزينه اي كه براي تهيه گل و شيريني صرف مي شود در حد متوسط و متناسب با وضعيت مالي خانواده داماد باشد؛ نه خيلي گران و نه خيلي ارزان و ناقابل.
۴. زمان در خواستگاري اهميت زيادي دارد. بهتر است داماد به جاي اعلام يك ساعت دقيق يك بازه زماني را تعيين كند؛ براي مثال بگويد: «ما بين ۶ تا ۶:۳۰ دقيقه عصر منزل شما هستيم.» در اين صورت اگر به هر دليل نتوانستند سر يك ساعت مشخص برسند، خانواده دختر از تاخير آنها ناراحت نمي شود. خانواده پسر بايد در همان بازه زماني خودش را به منزل خانواده دختر برساند و آنها را زياد منتظر نگذارد. ميزبان هم بايد آمادگي كامل داشته باشد؛ وقتي خانواده داماد رسيد همه حاضر و مرتب باشند و از آنها استقبال كنند.
۵. هنگامي كه مراسم آغاز شد دو طرف زياد حاشيه نروند و از مسائل غير مرتبط صحبت نكنند. بعد از احوالپرسي و پذيرايي ساده (نهايتاً بعد از ۱۵ دقيقه) بروند سر اصل مطلب، بهتر است پدر داماد صحبت را شروع كند و مثلاً بگويد: «خدمت رسيديم براي امر خير».
۶. انتخاب واژه ها اهميت زيادي دارد؛ براي مثال خانواده داماد و عروس نبايد از عبارت هايي مانند «غلام شماست» يا «كنيز شماست» استفاده كنند. شأن و احترام فرزند خود را در نظر بگيرند. همچنين مادر داماد نبايد دختر را «عروس گلم» خطاب كند و همه چيز را تمام شده بداند.
۷. هر دو طرف در رفتار خود تعادل را رعايت كنند؛ نه برخوردشان خيلي خشك و رسمي باشد و نه خيلي صميمي رفتار كنند.
۸. هيچ كس نبايد پر حرفي كند يا در ميان حرف هاي طرف مقابل بپرد. همه مفيد و مختصر صحبت كنند و به ديگران هم اجازه حرف زدن بدهند.
۹. اگر در گذشته اختلاف نظري بين دو خانواده وجود داشته يا يكي از آنها مخالف وصلت بوده است درباره آن مطلقاً صحبتي نكنند.
۱۰. دو طرف نبايد به گونه اي صحبت كنند كه انگار ازدواج به معناي جدايي كامل فرزند آنها از خانواده است و قرار نيست او از سوي خانواده هيچ گونه حمايت مادي يا معنوي دريافت كند. از سوي ديگر نبايد روي وابستگي زياد فرزندشان تاكيد كنند؛ براي مثال مادر داماد نگويد: «پسرم نفس من است» يا «من پسرم را رها نمي كنم» يا خانواده دختر نگويند: «دختر ما نمي تواند از ما جدا شود و ما نفس مان به هم وابسته است».
۱۱. خانواده ها نبايد روي مسائل مانند مهريه بالا، عروسي مفصل و جهيزيه سنگين پافشاري كنند و آنها را شرط ازدواج قرار دهند.
نكته: خانواده دختر مي تواند سوال هايي مانند شغل داماد، ميزان درآمد، وضعيت سربازي، منطقه اي كه مي تواند خانه تهيه كند، ميزان كمك هاي احتمالي كه خانواده داماد مي تواند به او بكند و... بپرسند؛ البته نبايد روي موضوع كمك خانواده تاكيد داشت. خانواده پسر هم مي تواند درباره ويژگي ها و عادت هاي دختر بپرسد. خانواده ها درباره بعضي از موارد به جاي اينكه مستقيم بپرسند بهتر است روي رفتار طرف مقابل دقت كنند.
سوال هاي خوب يعني اينها
اگر دختر و پسر از تفاوت هاي فردي و خانوادگي يكديگر مطلع باشند مي توانند تصميم درست بگيرند. در جلسات خواستگاري وقتي دختر و پسر به طور خصوصي با هم صحبت مي كنند پرسش هايي كه از هم مي پرسند به آنها كمك مي كند بعضي از تفاوت هاي خانوادگي خود را بشناسند. اين فهرست پرسش هايي است كه مهرنوش محتشمي، كارشناس ارشد مطالعات زنان با گرايش زن و خانواده به عروس و دامادهاي آينده پيشنهاد مي كند.
پرسش هايي درباره رابطه با خانواده
كسي كه در خواستگاري حاضر مي شود يعني مي خواهد تشكيل خانواده بدهد. پس مهم است كه بدانيد در مورد خانواده چطور فكر مي كند، چه ديدگاهي دارد و روابطش را با اعضاي خانواده چطور تنظيم كرده است. پاسخ به پرسش هاي زير مي تواند به شما كمك كند آينده خودتان را در زندگي خانوادگي با طرف مقابل ببينيد.
۱. خانواده براي تو چقدر اهميت دارد؟
۲. احساس ات درباره شيوه اي كه والدين ات تو را بزرگ كرده اند چيست؟
۳. والدين ات اهل كجا هستند و كجا بزرگ شدند؟ درباره ريشه هاي فرهنگي و مليتي آنها چه مي داني؟
۴. چه سنت هايي در خانواده شما اهميت داشته اند؟ دوست داري فرزندانت هم اين سنت ها را ادامه بدهند؟
۵. روابط تو با برادرها و خواهرهايت چگونه است؟ نزديكترين عضو خانواده به تو كيست؟
۶. بزرگترين نزاعي كه با خانواده خود داشتي چه بوده است؟ آيا اين مسئله كاملاض حل شده است؟
۷. چند وقت يك بار خانواده ات را مي بيني؟ فكر مي كني همين مقدار كافي است؟
۸. آيا در زمان كودكي تو والدين ات با هم درگيري و نزاعي شديدي پيدا كردند؟ چه احساسي نسبت به آن وضعيت داشتي؟
۹. نسبت به حفظ روابط خانوادگي با اقوام احساس تعهد مي كني؟ به نظر تو كار درستي است كه با بخشي از اعضاي فاميل قطع رابطه كنيم؟
۱۰. در بين اقوام ات چه كسي براي تو فرد محبوبي است؟ چه چيزي او را تا اين حد ويژه كرده است؟
۱۱. در مدت آشنايي چه رفتارهايي از طرف خانواده من باعث ناراحتي تو شده است؟ فكر مي كني مي توانيم موضوع را حل كنيم؟
۱۲. معمولاً از شهرهاي ديگر مهمان براي شما مي آيد؟ اگر به خانه ما آمدند دوست داري چقدر آنجا بمانند؟
۱۳. نسبت به عضوي از اعضاي خانواده خود حسادت مي كني؟ چرا؟
۱۴. اگر بچه داشته باشيم مايلي چند وقت يك بار پدربزرگ و مادربزرگ خود را ببيند؟ درباره اينكه بچه ها وقت زيادي را با پدربزرگ و مادربزرگ يا ساير بستگان بگذرانند، نگراني خاصي داري؟
پرسش هايي درباره ويژگي هاي شخصي و احساسات
ويژگي هاي شخصيتي آدم ها در واقع هسته و قلب وجود آنهاست. ممكن است هر فردي بتواند ديدگاه خود را درباره اقتصاد يا سياست عوض كند اما به سختي ممكن است بتواند عكس العمل خود را نسبت به پديده ها و اتفاق ها، حتي در مدت زمان طولاني تغيير دهد. طرح پرسش هاي زير به دختر و پسر كمك مي كند همديگر را بهتر بشناسند. حتي اگر به پرسش هاي زير در مورد خودشان جواب دهند درك و شناخت عميق تر نسبت به خود پيدا مي كنند.
۱. چه چيزهايي را در شخصيت من دوست داري؟
۲. در زندگي خود كسي را الگو قرار داده اي، كسي كه دوست داشته باشي همه كارهايت دقيقاً مثل او باشد؟
۳. به نظر تو چه چيزي به ما ارزش زنده بودن مي دهد؟
۴. آيا تو فردي هستي كه خود را با تغييرات هماهنگ مي كند؟ ممكن است در مورد اين موضوع يك مثال بزني؟ براي مثال به تغيير مهمي كه در زمينه شغلي يا خانوادگي ات رخ داده اشاره كن.
۵. به طور كلي كدام يك از اين ويژگي ها درباره تو صدق مي كند؛ بدبين، خوش بين، يا واقع گرا؟
۶. فكر مي كني بهترين مزيت مرد بودن/ زن بودن چيست؟
۷. آيا معمولاً تصميم هاي خود را قبل از ابراز يا اجرا، تحليل و بررسي مي كني يا بدون اينكه زياد به آنها فكر كني، تصميم هايت را اجرا مي كني؟
۸. در ابراز احساسات راحت هستي؟ چه احساسي رو به سختي ابراز مي كني؟ چه احساسي رو در خودت به سختي كنترل مي كني؟
۹. وقتي در يك وضعيت بحراني گرفتار مي شوي خودت و شرايط را چگونه مديريت مي كني؟
۱۰. چه چيز باعث مي شود احساس امنيت و آرامش كني؟ آيا چيزي هست كه دائماً درباره آن نگران باشي؟
۱۱. فكر مي كني بزرگترين عيب تو چيست؟ براي رفع آن چه كاري بايد بكني؟
۱۲. آدم قابل اعتمادي هستي؟ چه ويژگي هايي باعث مي شود قابل اطمينان باشي؟
۱۳. در چه حوزه هايي از زندگي احساس استقلال يا وابستگي مي كني؟
۱۴. چه چيزهايي مي توانند تو را عصباني كنند؟ معمولاً در زمان عصبانيت چه واكنش هايي از خودت نشان مي دهي؟ تا حالا واكنش فيزيكي هم داشته اي؟
۱۵. اگر همسرت كار اشتباهي انجام دهد، چه عكس العملي نشان مي دهي؟ يا حاضري او را ببخشي؟
۱۶. از چه چيزي خيلي مي ترسي؟ آيا اين ترس تا به حال باعث شده نتواني كاري را كه مي خواهي انجام دهي؟
۱۷. آيا تا به حال در زندگي خود نقطه عطفي داشته اي؟
۱۸. صبح ها كه از خواب بيدار مي شوي سرحال هستي يا بداخلاق و بي حوصله؟ در حالت دوم چقدر طول مي كشد تا سرحال شوي؟
۱۹. از اينكه توي جمع صحبت كني، چه احساسي داري؟ آيا دچار اضطراب مي شوي يا به راحتي حرفت را به پايان مي بري؟
۲۰. تا حالا عزيزي را از دست داده اي؟ چطور با مرگ او كنار آمدي؟
۲۱. در طول روز بهتر كار مي كني يا شب ها راحت تري؟
۲۲. وقتي غمگيني، چه واكنش ها و حرف هايي از سوي ديگران تو را آرام مي كند؟
۲۳. آيا آدمي هستي كه براي انجام كارهاي خود برنامه ريزي مي كند؟ براي چند سال آينده زندگي خود برنامه ريزي كرده اي؟
۲۴. آيا دوست داري كه همسرت در انجام كارها و برنامه هايي كه داري به تو كمك كند يا با كمك او مخالفت مي كني؟
۲۵. وقتي مريض هستي و احساس ضعف مي كني دوست داري تنها باشي، ترجيح مي دهي كسي كنارت باشد يا دوست داري يكي دائم از تو مراقبت كند؟
۲۶. شركت در چه نوع فعاليت هاي اجتماعي را دوست داري؟ با حضور در گروه هاي كوچك راحت تري يا در جمع هاي بزرگ؟
۲۷. ترجيح مي دهي در گروه، يك رئيس و سردسته باشي يا حضورت كمرنگ باشد؟
۲۸. آيا از در آغوش گرفتن مردم خوشحال مي شوي؟ آيا دوست داري ديگران تو را در آغوش بگيرند يا از لمس بقيه احساس خوبي نداري؟
۲۹. معمولاً از ديگران درخواست كمك يا حمايت مي كني يا ترجيح مي دهي همه كارها را خودت انجام دهي؟
۳۰. چقدر مقيد به امورات مذهبي هستيد؟
۳۱. تاريخ هاي مهم مثل تولد و سالگرد ازدواج را در تقويم ات يادداشت مي كني؟ معمولاً تاريخ ها يادت مي مانند؟
۳۲. به چه نوع از موسيقي علاقندي؟ خوانندده خاصي يا گروه خاصي؟
۳۳. تا حالا تنهايي زندگي كرده اي؟ از تنهايي لذت مي بري؟ چقدر مي تواني تنها بودن را تحمل كني؟
۳۴. تا حالا شده حس كني به حمايت عاطفي نياز داري؟ چه زماني بوده است؟
۳۵. آيا اغلب احساس مي كني كه خيلي وقت تلف مي كني و در انجام كارها تنبل هستي؟ آرزو مي كني كه كاش اين طور نبود؟
۳۶. آيا آدم وقت شناسي هستي و يا معمولاً دير سر قرار حاضر مي شوي؟
نكته: سوال ها و حرف هايي كه در شب خواستگاري مطرح مي شوند اهميت زيادي دارند چون پايه اي براي ارتباطات بعدي هستند. دختر و پسر بايد بدانند هدف و خواسته آنها از ازدواج چيست تا بتوانند صحيح و هدفمند با هم گفتگو كنند. در واقع دو طرف بايد براساس معنايي كه زندگي مشترك و همسر خوب براي آنها دارد سوال هايي بپرسند كه به شناخت آنها از طرف مقابل كمك بيشتري مي كند.
تندرستي
تعداد بازید:
2113
تاریخ ثبت:
1392/08/26
پیشنهاد ما به شما
قسمت ششم:1001 پرسش پیش از ازدواج
دختر بی خواستگار
چه کسانی برای ازدواج مناسب نیستند؟
هشدارهای ضروری قبل از ازدواج 🔴
گالری حلقه نامزدی
گالری لباس عروس
بازی دخترانه اندروید